La sequera que arrosseguem i les poques perspectives de pluges, fan que l’aigua disponible sigui un element preuat i a conservar tant com puguem. No l’hem de malgastar perquè no hi ha cap garantia que en tornem a disposar en abundància com antany. Per tant, us demanem que tots plegats en fem un bon ús per evitar futures restriccions. Us recomanem la lectura de la Revista de l’Aigua, on trobareu una informació molt completa i els consells següents:
COM PODEM ESTALVIAR AIGUA?
Una aixeta que degota, una cisterna que perd o uns electrodomèstics ineficients incrementen el malbaratament d’aigua i el seu cost. Fem activitats de manteniment preventiu de la xarxa i dels equips que utilitzin aigua.
1. Cada cop que ens banyem, desaprofitem uns 300 litres d’aigua. Fem servir la dutxa i, sobretot, només el temps necessari.
2. Recollim i aprofitem l’aigua de la dutxa que es gasta fins que no surti calenta, per rentar o regar.
3. Instal·lem limitadors de cabal a les aixetes. Podem estalviar entre un 30 i un 60% d’aigua.
4. No deixem l’aixeta oberta mentre ens rentem les dents o ens afaitem. Es poden gastar fins a 12 litres. Millor fer servir un got.
5. Cada cop que buidem el dipòsit del vàter es poden malgastar fins a 10 litres d’aigua. És molt millor tenir cisternes de doble polsador.
6. No fem servir el vàter de paperera.
7. Evitem les fuites i reparem les aixetes que degoten.
8. Quan netegem aliments, no deixem córrer l’aigua: posem-la en un cubell i reutilitzem-la en altres serveis, com per exemple regar les plantes.
9. Quan rentem els plats, no deixem rajar l’aixeta. Utilitzem una pica per ensabonar i una altra per esbandir.
10. Esperem a tenir el rentavaixella i la rentadora plens abans de posar-los en funcionament. Estalviarem aigua i energia (entre 20 i 100 litres d’aigua cada vegada, segons marques i models).
11. Triem rentadores i rentavaixelles de baix consum d’aigua i energia. Seguim els etiquetatges. Escollim els programes adients de les rentadores i els rentavaixelles.
12. Sempre que sigui possible instal·lem sistemes domèstics de reutilització del’aigua pluvial i de les aigües grises.
13. Si teniu hort i teniu també un pou, feu servir l’aigua directa del pou.